ervaringen

Naast mijn jarenlange ervaring als groepsleerkracht en intern begeleider, heb ik het afgelopen jaar specifiek ervaring opgedaan als begeleider van individuele leerlingen. Ik heb daar voornamelijk leerlingen begeleid met rekenproblemen. Een vakgebied waar absoluut mijn interesse ligt. Ik houd van de opeenvolgende, systematische manier waarop het rekenonderwijs in elkaar zit en geniet van het stapsgewijs leerlingen vertrouwd maken met bewerkingen die ze eerder nog niet beheersten. Hieronder een verhaal van een leerling die ik heb mogen begeleiden en die, mede dankzij mijn begeleiding, weer plezier kreeg in het leren en flinke sprongen in zijn ontwikkeling liet zien en weer aansluiting kreeg bij de klas.

In het afgelopen jaar heb ik een bovenbouwleerling mogen begeleiden met een zeer grote achterstand met rekenen. Hij was alle plezier in rekenen kwijt, had het idee dat hij dom was en stond compleet stil in zijn ontwikkeling. Hij was de aansluiting met de leerstof van de groep volledig kwijt, maar had ook niet voldoende vaardigheden zelfstandig aan de slag te kunnen gaan met een eventuele individuele leerlijn. Ondertussen was de achterstand zo groot geworden dat deze leerling zou uitstromen op Praktijkniveau, terwijl dan niet passend was voor hem. De leerkracht wist niet meer hoe ze verder moest met hem en vroeg mijn hulp. Na een gesprek met deze leerling over wat hij wilde leren en het schrijven van een individuele leerlijn, ben ik met hem gestart met de leerstof van begin groep 4. Tijdens de begeleiding ontdekte ik zijn leerstijl en kwam zijn motivatie terug. Hij behaalde weer succeservaringen en maakte flinke sprongen in zijn ontwikkeling. Ook in de klas was hij zelfstandig en serieus aan het werk binnen zijn individuele leerlijn. Nu 16 weken later werken we in de stof van groep 6 en haalt hij een ruim voldoende score op de CITO toets van M6. Het allermooiste resultaat is dat hij trots is op zichzelf, heel graag rekent en er steeds vaker voor kiest mee te doen met de les van de groep en dat dat ook lukt!! Kortom: plezier in het leren, vertrouwen in zichzelf en aansluiting met de klas. Dat is waar het wat mij betreft over gaat.

Wil je dit ook voor jouw leerlingen, druk op de contactknop, laat een berichtje achter en ik neem zo snel mogelijk contact op.